Ciotka

poniedziałek, 9 lutego 2015

Beza makowa od brata Tymka


Pyszna beza z dodatkiem maku przekładana kremem śmietankowym z kawałkami białej czekolady.


Składniki (2 bezy o średnicy 23cm):
Beza:
5 białek
250 gram cukru czyli 1 szklanka + trochę
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
2 łyżki czubate maku
Ubić pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru, aż do wyczerpania piana powinna zrobić się gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać 1 łyżeczkę octu i jeszcze chwilę miksować. Dosypać mak i wymieszać delikatnie łyżką lub łopatką.
Przygotować dwie blachy do pieczenia wykładając je papierem do pieczenia. Na każdej odrysować koła o średnicy 23 centymetry. Najlepiej odrysować do tortownicy. Gotową masę z białek podzielić na pół i wyłożyć równomiernie na odrysowanych kołach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Potem zmniejszyć piec jeszcze 90 minut w temperaturze 140 stopni.

Krem:
250g serek mascarpone
250ml śmietana kremówka 30%
1/2 tabliczki białej czekolady startej na tarce o małych oczkach
2 -3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę dodawać partiami serek mascarpone nie przerywając ubijania. Na koniec dodać startą białą czekoladę wymieszać.

Gotowym kremem przekładać wystudzone bezy. Dowolnie udekorować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz