Ciotka

środa, 28 stycznia 2015

Slimaczki drożdżowe znajomego Bazylego


Ciasto drożdżowe nadziewane skórką pomarańczową i z limonki.


Składniki (tortownica 24):
500g mąki pszennej typ 450
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
7g suchych drożdży
100g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
skórki kandyzowane z pomarańczy i limonki
Mleko wymieszać z drożdżami dodać łyżkę cukru i odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do miski zakryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odgazować zagnieść ponownie. Rozwałkować na długi placek posypać skórką z pomarańczy i limonki, zwinąć. Pokroić na kilka równych kawałków układać dookoła okrągłej blachy przekrojonymi częściami tak żeby było widać ślimaczki. Ciasto bardzo urośnie. Piec w temperaturze 190 stopni 25 minut jeżeli ciasto zacznie się zbytnio rumienić można je przykryć z wierzchu folią. Dopiec jeszcze 10 minut w 180 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz