Ciotka

niedziela, 25 stycznia 2015

Sernik piegusek przyjaciółki Aldony


Wyśmienity sernik śmietankowy z bezą makową


 Składniki:
Sernik:
1kg sera białego
330ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
50g roztopionego masła
Cukier i żółtka ucierać na puszystą  masę dodawać stopniowo ser, śmietanę, masło i mąkę ziemniaczaną do wyczerpania, Miksować do  mementu kiedy składniki się połączą. Przełożyć na blaszkę wyrównać.

Beza:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka octu winnego
2 czubate łyżki maku
Białka ubić na sztywną pianę dodawać cukier stopniowo nadal miksując do wyczerpania. Masa powinna być błyszcząca na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę miksować. Wsypać mak wymieszać łyżką.

Wyłożyć powstałą pianę na masę serową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec 60 minut. Sernik zostawić do wystygnięcia w nagrzanym piekarniku. Najlepiej zrobić sernik w nocy, a rano wyjąć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz