Oryginalne danie na obiad. Smaczny i niezwykle soczysty kurczak.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
500g pieczarek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 jajko (rozmącone)
6 łyżkek oleju
Piersi z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na połowie oleju na złoty kolor(kurczak może być surowy nie należy się tym przejmować ponieważ będzie jeszcze zapiekany z ciastem francuskim). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Pieczarki pokroić doprawić do smaku solą i pierzem przesmażyć na reszcie oleju. Kiedy woda z pieczarek odparuje zmiksować pieczarki na drobną papkę. Odstawić pieczarki do całkowitego wystygnięcia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 ciasta francuskiego odkroić i przekroić w połowie tak żeby tworzyła dwa prostokąty. Na każdy prostokąt położyć kilka łyżek pieczarek i wyrównać zostawiając po 2 centymetry ciasta z każdej strony. Na pieczarkach położyć piersi z kurczaka, a resztą pieczarek obłożyć kurczaka. Rozmąconym jajkiem wysmarować pozostałe brzegi, żeby można do niego było przykleić górną część z ciasta francuskiego. Pozostałe ciasto francuskie podzielić na dwa równe prostokąty. Przykryć ciastem kurczaka w pieczarkach, docisnąć palcami brzegi, żeby się przykleiły. Nadmiar ciasta odciąć. Można zrobić fałdki lub wzorek widelcem na pozostałych brzegach. Resztą jajka wysmarować powstałe pierożki. Naciąć na górze każdego pierożka na krzyż. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut ciasto musi urosnąć i się zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz