Składniki (2 tortownice 20):
Biszkopty:
Biszkopty:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania, na koniec dodać po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksować do połączenia się. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia lekko zamieszać łopatką lub metalową łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Frużelina ananasowa:
1 puszka ananasa
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody
2 łyżeczki żelatyny (zalać 2 łyżkami zimniej wody odstawić do napęcznienia około 10 minut)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Ananasa pokroić w małe kawałki. Razem z zalewą wstawić na gaz i zagotować. Dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie zagotować, dodać sok z cytryny i cukier puder chwilę jeszcze zagotować. Zdjąć z gazu i wrzucić żelatynę mieszać do rozpuszczenia zagotować
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany 30%
250g serek mascarpone
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć dodać partiami serek mascarpone i miksować do momentu połączenia.
Biszkopty przekroić i przełożyć frużeliną i kremem. Dowolnie udekorować.
Białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania, na koniec dodać po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksować do połączenia się. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia lekko zamieszać łopatką lub metalową łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Frużelina ananasowa:
1 puszka ananasa
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody
2 łyżeczki żelatyny (zalać 2 łyżkami zimniej wody odstawić do napęcznienia około 10 minut)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Ananasa pokroić w małe kawałki. Razem z zalewą wstawić na gaz i zagotować. Dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie zagotować, dodać sok z cytryny i cukier puder chwilę jeszcze zagotować. Zdjąć z gazu i wrzucić żelatynę mieszać do rozpuszczenia zagotować
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany 30%
250g serek mascarpone
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć dodać partiami serek mascarpone i miksować do momentu połączenia.
Biszkopty przekroić i przełożyć frużeliną i kremem. Dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz