Frużelina owoce w żelu wspaniały dodatek do deserów.
Składniki:
500g truskawek (można użyć innych owoców)
5 łyżek cukru ( lub do smaku można dodać więcej)
2 łyżki żelatyny (w proszku )
2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Żelatynę zalać wodą zimną i odstawić na jakiś czas do napęcznienia. Truskawki odszypułkować pokroić lub zostawić w całości wedle uznania. Zasypać cukrem zostawić do momentu, aż puszczą sok. Gotować około 10-15 minut muszą być miękkie, ale ciągle zachowywać swój kształt. Do truskawek dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i zagotować zdjąć z ognia wrzucić żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Frużelinę można rozlać do słoiczków, lub użyć do deserów po ostudzeniu. Jeżeli frużelina okaże się zbyt gęsta można dodać ciepłej wody i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz