Składniki (tortownica 23):
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
4 galaretki niebieskie
500ml wrzątku
1 paczka biszkoptów do wyłożenia dna tortownicy
borówki do ozdoby
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładać biszkopty. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wymieszać ostudzić. Można studzić w misce z lodem, ale trzeba kontrolować i często mieszać. Galaretka momentalnie stygnie i zaczyna tężeć od dna gdzie jest najzimniej. Do miski wlać mleko skondensowane i ubijać mikserem do momentu, aż utworzy się piana, a mleko podwoi swoją objętość. Wlać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na górze ozdobić borówkami lub innymi owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby piana stężała i można było ją łatwo kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz