Ciotka
niedziela, 3 lipca 2016
Jogurtowiec z truskawkami syna Romana
Składniki :
Biszkopt:
4 jajka oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle miksując. Następnie żółtka nie przerywajac ubijania. Makę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia pięć 170 stopniowo około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Krem:
250g jogurtu greckiego
250 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt w dwóch partiach. Szybko ubić.
Frużelina:
500g truskawek
1 łyżeczka żelatyny zalalanej niewielką ilością zimnej wody
2 łyżki maki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody
3 łyżki cukru
Truskawki włożyć do garnka zasypać cukrem i zacząć gotować. Po około 5 minutach gotowania wlać makę ziemniaczaną i zagować. Do gorącej masy dodać żelatynę nie gotować tylko na nanajmniejszym ogniu mieszać do rozpuszczenia się całkowitego żelatyny. Wystudzic.
Pokroić biszkopt na dwie równe części. Na pierwszy blat położyć fruzelinę, a następnie krem jogurtowy. Przykryć drugim biszkoptem położyć na to fruzelinę i krem. Można ozdobić bezami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz