Ciotka

środa, 22 października 2014

Ciasto ananasowo-kokosowe stryjka Ambrożego


Ciasto anansowo kokosowe idealne połączenie smaków.


Składniki (tortownica 23):

Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wrzątku
4 łyżki oleju
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę około 10minut do momentu kiedy masa podwoi swoją objętość, a widełki pozostawią na krótko ślad w masie. Nie przerywając ubijania dodać olej cieniutka stróżką i powoli wrzątek. Masa powinna być bardzo puszysta jak pianka. Ubijać jeszcze chwile. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie przesiać mąki do masy w czterech ratach. Wlać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przeze około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.

Krem:
2 żółtka
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
Sok z jednej puszki ananasa
Owoce z puszki ananasa
125g masła
1 łyżka cukru pudru
Żółtko, budyń, mąkę i sok z ananasa wymieszać i zagotować, aż powstanie gęsty krem. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo po łyżce dodawać krem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojonego ananasa.

Beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
100g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki octu
Ubić białka na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ocet. Kiedy masa będzie gęsta i błyszcząca wsypać wiórki kokosowe i zamieszać. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg wielkości tortownicy. Równomiernie rozłożyć bezową masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 5 minut. Potem jeszcze dopiec 140 stopni 80minut. Wystudzić.

Na wystudzony biszkopt wylać krem ananasowy wyrównać. Na koniec docisnąć bezę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz