Ciotka
czwartek, 30 października 2014
Tort śmietankowo-malinowy siostry Klary
Bardzo szybki tort piętrowy. Przełożony kremem śmietankowym i owocami u mnie mrożone maliny.
Składniki (tortownica 24cm i 16cm):
6 jajek oddzielnie białka i żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną piane, dodawać partiami cukier aż do wyczerpania. Do piany dodać kolejno żółtka i miksować, aż wszystko się połączy. Mąki i proszek przesiać do masy jajecznej w 2-3 ratach dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 35-40 minut. Wystudzić.
Krem:
300ml śmietany kremówki
250g serek mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
garść malin rozmrożonych
Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i waniliowego. Kiedy śmietana będzie gęsta dodawać w 2 ratach serek mascarpone. Na koniec dodać maliny wymieszać łyżką.
Duży biszkopt ułożyć na paterze przełożyć połową kremu. Na krem położyć drugi biszkopt i ozdobić z wierzchu resztą kremu i malinami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz