Ciotka

wtorek, 4 listopada 2014

Bułeczki drożdżowe z serem wujaszka Stefana

 


Świetne bułeczki z białym serem wieczorem przygotowuje, rano piekę.

 
 
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki suszonych drożdży
50g masła roztopionego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Rano lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. 
 
Nadzienie:
250g sera białego
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 jajko
 Wszystkie składniki połączyć widelcem.
 
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Wszystko wymieszać.
 
 
Rozsmarować równomiernie nadzienie na rozwałkowanym cieście. Zwinąć od góry i od dołu tak aby ciasto na siebie zachodziło. Boki zagniatamy do środka tak żeby ser pozostał w środku. Tak powstały walec kroimy ostrym nożem w poprzek tworząc małe prostokąty. Każdy prostokąt przekręcamy i układamy na przygotowanej wcześniej blaszce. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 30 minut. Piec w temperaturze 190 stopni 25-30 minut do zarumienienia. Lekko przestudzone bułeczki polukrować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz