Pyszne ciasto czekoladowe typu brownie.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
100g masła
100g czekolady deserowej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150g jogurtu naturalnego
2 jajka
Masło rozpuścić razem z czekoladą ostudzić. Resztę składników umieścić w misce i miksować na małych obrotach stopniowo dodawać rozpuszczone masło z czekoladą. Kiedy składniki się połączą wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez 35 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany kremówki
Masło rozpuścić razem z cukrem zdjąć z ognia wsypać kakao i wlać śmietanę wymieszać.
Polać gotowe ciasto jeszcze ciepłą polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz