Sernik czekoladowy pyszny i szybki sposób na słodkości
1kg sera białego trzykrotnie lud dwukrotnie mielonego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanka śmietany 30%
Herbatniki na dno tortownicy
Wszystkie składniki oprócz czekolad miksujemy w misce do połączenia się. Dzielimy masę na dwie części. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce w dwóch osobnych naczyniach. Do jednej części sernika dodajemy białą czekoladę do drugiej części dodajemy ciemną czekoladę. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blachę z herbatnikami (można zastąpić kruchym ciastem). Najpierw sernik z białą czekoladą wyrównać, potem z ciemną czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz