Ciotka

czwartek, 20 listopada 2014

Sernik na zimno z orzechami włoskimi przyjaciółki Marysi


Sernik na zimno śmietankowo czekoladowy, z dodatkiem orzechów włoskich i pomarańczowej galaretki



Składniki:
800g serka homogenizowanego
500ml śmietany kremówki
1 czekolada deserowa
2 łyżki kakao
4 łyżki żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
garść wyłuskanych orzechów włoskich
kilka biszkoptów do wyłożenia dna blachy
Żelatynę rozpuścić we wrzątku odstawić do ostudzenia, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej odstawić do ostygnięcia. 250ml śmietany ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Stopniowo dodawać 400g serków homogenizowanych i ubijać do połączenia się składników. Do masy śmietankowej dolać cienką stróżką rozpuszczoną czekoladę nie przerywając ubijania. Na koniec cały czas miksując dodać połowę rozpuszczonej żelatyny z dodatkiem kakao. Kiedy masa się połączy dosypać orzechy włoskie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Stopniowo dodawać pozostałe 400g serków homogenizowanych. Ubijać do połączenia się składników, wrzucić orzechy wymieszać. Przełożyć na masę kakaową wyrównać. Na koniec rozpuścić galaretkę i wylać na śmietankową masę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz