Ciotka
wtorek, 23 grudnia 2014
Bezowa choinka kuzyna Sławka
Składniki (2 choinki około 20 centymetrów długości):
Przygotować dwie blaszki i dwa arkusze papieru do pieczenia, na obydwu odrysować tej samej wielkości choinki. Ja zrobiłam wcześniej szablon, który przykładałam do papieru.
Bezowe choinki:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać, aż do wyczerpania. Na koniec dodać łyżeczkę octu. Masę podzielić na dwie części i przy pomocy rękawa cukierniczego uformować dwie choinki. Piec w 180 stopni 5 minut, następnie zmniejszyć i piec jeszcze 90 minut w 140 stopniach.
Krem:
300ml śmietany
250g serka mascarpone
1 starta tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
3 łyżki cukru pudru
6 sztuk orzechy włoskie posiekane (można pominąć)
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodawać stopniowo serek nadal ubijać masa powinna być sztywna. Odłożyć trochę masy do dekoracji, do pozostałej części wsypać orzechy i czekoladę wymieszać.
Wystudzone choinki przełożyć kremem. Pozostałym kremem udekorować dowolnie choinkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz