Ciotka

czwartek, 11 grudnia 2014

Drożdżowe z makiem Marysi

Drożdżowe choinki, rogaliki nadziane masą makową proste i pyszne.



 
 
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka lekko ciepłego
2 łyżki suchych drożdży
20g masła roztopionego
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki  czubate cukru
1 jajko
400g gotowej masy makowej z puszki 
Wszystkie składniki wymieszać widelcem w misce. Masa powinna być dość luźna jeśli masa będzie zbyt gęsta dolać kilka łyżek mleka. Jednolitą masę z wierzchu lekko obsypać mąką zawinąć szczelnie folią przezroczystą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki odgazować. Wyłożyć na blacie i zagnieść, do momentu kiedy przestanie się kleić do rąk. Rozwałkować ciasto na placek około 0,5cm. Podzielić okrąg na 8 trójkątów. Każdy z trójkątów posmarować masą makową zawijać zaczynając od grubszego końca. Formować rogaliki i układać na blaszce zachowując między nimi odstęp. Rogaliki piec w 200 stopniach 10-15 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Wystudzić.
 
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki wrzątku
Wymieszać cukier z wodą, aż powstanie gęsta masa.
Wystudzone rogaliki polukrować.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz