Ciotka

sobota, 27 grudnia 2014

Freddy Krueger Cake


Składniki:

Biszkopt (tortownica 16):
2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia.
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca i sztywna. Dodawać po jednym żółtku krótko miksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i  kakao. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.

Krem:
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka masła miękkiego
Zagotować 1 szklankę mleka. Z reszty zrobić roztwór dodając żółtka, mąki i cukier. Do gorącego mleka wsypać kawę rozpuszczalną i zamieszać. Poczekać, aż się rozpuści. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać roztwór i zrobić budyń. Wystudzić. Miękkie masło włożyć do miski i chwilę ucierać. Następnie dodawać po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Przed przełożeniem i obłożeniem ciasta najlepiej krem schłodzić przez około 20 minut w lodówce.

Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Następnie górę i boki tortu. Schłodzić w lodówce. Tort obłożyć lukrem plastycznym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz