Ciotka

niedziela, 1 marca 2015

Beza z makiem przełożona kremem kawowym kuzyna Leona

 

Pyszna beza z makiem przełożona kremem kawowym ozdobiona truskawkami elegancka i pyszna.




Składniki  (3 blaty):
Przygotować do pieczenia dwie blachy. Wyłożyć na obie blachy papier do pieczenia,  na których należy odrysować trzy prostokąty o bokach 10x30 centymetrów.
5 białek
250g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając, aż do wyczerpania. Następnie dodać mąkę, ocet i mąkę ziemniaczana. Na koniec dodać mak wymieszać łyżką. Masę podzielić na trzy części. Przy pomocy worka cukierniczego z końcówką gwiazdki wyciskać masę na odrysowane prostokąty, zaczynając od dłuższego boku raz przy razie. Jeżeli zostanie masy wycisnąć drugą warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni 4 minuty, potem 140 stopni 90 minut.

Krem:
250ml śmietana kremówka 30%
250g serek mascarpone
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 4 łyżkach wody
3 łyżki cukru pudru.
W jednej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem. W drugiej misce serek z kawą. Do miski z bitą śmietaną dodawać po łyżce serka z kawą chwilę miksować do połączenia się składników.

Wystudzone blaty bezowe przekładać kremem kawowych. Schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Dowolnie udekorować.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz