Bardzo smaczny sernik czekoladowy z polewą i pieczonymi pomarańczami, pyszny, aromatyczny i szybki
Składniki (tortownica 23):
1kg sera białego
200g tabliczki czekolady mlecznej
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
1 szklanka cukru można dać mniej 3/4 szklanki cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce sera i masła z czekoladą na zmianę, aż do wyczerpania. Na koniec dodać kakao i mąkę ziemniaczaną i chwilę miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce białek do masy serowej mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy . Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Nie otwierać piekarnika zostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.
Polewa czekoladowa:
50g masła
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
We wrzątku rozpuścić żelatynę. Masło rozpuścić z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia wsypać kakao i wlać rozpuszczoną żelatynę zamieszać chwilę odstawić.
Tak przygotowaną polewą polać wystudzony sernik. Ozdobić pomarańczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz