Szybkie ciasto z truskawkami w stylu kopiec kreta.
Składniki (tortownica 23):
4 jajka (białko oddzielnie żółtko)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Do ubitej piany dodawać przesianą mękę z proszkiem i kakao stopniowo lekko mieszając najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć wystudzić. Odciąć nożem dookoła okrąg zostawiając około 1 centymetra ciasta. Wydrążyć środek łyżką pozostawiając na dnie trochę nieuszkodzonego ciasta.
Galaretka:
1 galaretka truskawkowa
200g truskawek
Truskawki odszypułkować przekroić na połówki. Poukładać w wydrążonym cieście. Galaretkę przygotować w 250 ml wody, żeby galaretka szybko stężała. należy naczynie z galaretką włożyć w większy garnek wypełniony lodem i zimną wodą. Ciągle mieszając czekamy, aż galaretka będzie tężała. Gęstą galaretkę wylać na truskawki i wstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrobić krem.
Krem:
250g serek mascarpone
250ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
50g startej czekolady
Ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru. Stopniowo dodawać po łyżce serek i miksować, tylko do momentu kiedy składniki się połączą. Na koniec wsypać startą czekoladę wymieszać.
Gęsty krem wyłożyć na galaretkę i ciasto tworząc stożek. Wydrążone ciasto pokruszyć na ciasto tworząc kopiec kreta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz