Ciotka
niedziela, 22 marca 2015
Ciasto kawowe Zbyszka
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczka w proszku do pieczenia
1 łyżka maku
Ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier po łyżce nie przerywając ubijania. Następnie dodać żółtka nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać partiami nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mak wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić.
Galaretka z winogronami:
1 galaretka agrestowa
kiść winogron zielonych bez pestek
300ml wody
Winogrona przekroić na pół poukładać na cieście. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krem kawowy:
1 kostka masła (miękkie)
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaski łyżki mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
Z żółtek, cukru, mąki ziemniaczanej i zwyklej, kawy oraz 1/2 szklanki mleka zrobić roztwór. Resztę mleka zagotować. Kiedy mleko zacznie się gotować zrobić kawowy budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć kiedy będzie puszyste dodawać partiami ugotowany budyń.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto wyrównać.
Beziki:
2 Białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao naturalne
Białka ubić na sztywna pianę dodawać partiami cukier, aż do wyczerpania. Następnie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę miksować, dodać 1 łyżka kakao chwilkę zmiksować. Za pomocą dwóch łyżek robić kulki na papierze do pieczenia. Należy pamiętać, że bezy podwajają swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut.
Wystudzone beziki poukładać na cieście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz