Ciotka

środa, 1 kwietnia 2015

Wielkanocna Babka Floriana





Składniki:
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej lub orenżady
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao naturalne
Białka ubić  na sztywną pianę, kiedy piana będzie sztywna dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Następnie dodawać pojedynczo żółtka. Kiedy masa będzie jednolita przerwać ubijanie i dodawać partiami mieszając trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, potem wodę i olej, aż do wyczerpania.  Gotową masę podzielić na dwie równe części do jednej dodać kakao. Do foremki wlewać warstwami ciasto kakaowe potem waniliowe i znowu kakaowe i waniliowe, aż do wyczerpania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 60 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz