Szybkie i lekkie ciasto ptysiowe przełożone znakomitym śmietankowym kremem z wierzchu polane czekoladową polewą i posypane ciemną czekoladą
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
4 łyżki masła
4 jajka
Mleko z masłem zagotować. Do wrzącego wsypać mąkę i szybko mieszać zdejmując na chwilę z palnika. Ponownie wstawić na palnik i mieszać do momentu gdy ciast zacznie samo odchodzić od ścianek. Wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć równomiernie na papierze do pieczenia. Piec na dwóch blachach. W temperaturze 200 stopni 25-30 minut.
Krem:
1 serek homogenizowany waniliowy
300 ml śmietana 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
mała ilość wrzątku
Żelatynę rozpuścić w wodzie odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy będzie sztywna dodawać po łyżce serka nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wstawić do lodówki na 10-15 minut, aż masa lekko stężeje.
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
Masło z cukrem podgrzewać do momentu kiedy masło i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia dosypać kakao wymieszać, dodać śmietanę wymieszać.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem przykryć drugim ciastem, polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz