Ciotka

wtorek, 7 kwietnia 2015

Tort ciuchcia dla Aleksandra


Składniki (blachy 10x25):
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
3 łyżki kakao naturalnego
1 i 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Przełożyć do blaszek wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 60 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Krem:
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 kostka masła
 Szklankę mleka zagotować. Do gorącego mleka włożyć pokruszoną czekoladę oraz kakao wymieszać. Pozostałe mleko wymieszać z resztą składników oprócz masła. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać do niego resztę mleka i mieszać, aż powstanie czekoladowy budyń. Wystudzić budyń. Masło zmiksować na puch dodawać po łyżce budyniu, masa powinna być gładka i jednolita. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut. Przełożyć ciasto.

Na koniec obłożyć lukrem plastycznym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz