Kruszonka:
120g masła roztopionego
200g mąki pszennej
100g cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do uzyskania kruszonki. 1/2 kruszonki wysypać na dno blaszki 20x30 centymetrów. Lekko docisnąć piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Jabłka na szarlotkę:
4 duże jabłka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
Jabłka obrać pokroić w plasterki, posypać cukrami, gotować do momentu kiedy cukier się rozpuści, a jabłka zaczną mięknąć. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Uprażone jabłka rozłożyć równomiernie na podpieczonej kruszonce, zrobić budyń.
Budyń:
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
cukier waniliowy
1 szklankę mleka zagotować. Z pozostałych składników zrobić roztwór i wlać na gotujące się mleko. Budyń jeszcze ciepły wylać na jabłka wyrównać, zasypać pozostałą kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu kiedy górna kruszonka zacznie się rumienić tj. około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz