Ciotka
poniedziałek, 11 maja 2015
Serniko-makowiec dziadka Stasia
Składniki (tortownica 23):
Masa serowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (u mnie danio)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, dodawać na zmianę mąkę i serki, cały czas ucierając do wyczerpania składników.
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej
3 białka
Biała ubić na sztywną pianę dodawać po łyżce białek do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Na tortownicę wyłożoną wcześniej papierem wylać najpierw masę makową potem serowa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na 30 minut w piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz