Ciotka

niedziela, 24 maja 2015

Biszkopt z truskawkami i kruszonką syna Olgierta





Składniki (tortownica 23):
Biszkopt:
500g truskawek (przekrojonych na pół)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka oddzielnie (białko i żółtko)
1/3 szklanki oleju
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy po łyżce nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając. Na koniec cieniutką strużką wlać olej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę na blachę i poukładać truskawki lekko dociskając.

Kruszonka:
100g mąki
50g masła roztopionego
50g cukru
Wszystkie składniki wymieszać, do powstania kruszonki.

Posypać wcześniej zrobione ciasto z truskawkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Wyjęte ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz