Ciotka

piątek, 15 maja 2015

Tort domofon dla Łukasza

 

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Białko ubić na sztywną pianę dodawać partiami cukier najlepiej po łyżce nie przerywając ubijania. Na koniec cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do kwadratowej blachy piec w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka około 40 minut. Wystudzić.

Krem czekoladowy:
1 mleczna czekolada
1 i 1/2  kostka miękkiego masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao ciemne
1 szklankę mleka zagotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę kakao. Resztę składników oprócz masła wymieszać w miseczce najlepiej krótko miksując do połączenia się składników. Na gotujące się mleko wlać roztwór i zrobić budyń. Wystudzić zmiksować z masłem.

Do nasączenia:
Kawa rozpuścić w 1/2 szklanki wody
Wódka 1/2 szklanki
Wymieszać

Biszkopt przekroić na dwie równe części dobrze nasączyć, przełożyć 1/2 kremu resztą kremu obłożyć tort. Ozdobić lukrem plastycznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz