Ciotka

niedziela, 17 maja 2015

Sernik śmietankowy z galaretką truskawkową wujka Bogdana


Szybki lekki i wyjątkowo aromatyczny serniczek z galaretką truskawkową.


 
 
Składniki (tortownica 23):
Sernik:
750g sera śmietankowego
250g serka mascarpone
4 duże lub 5 małych jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Pozostawić do przestygnięcia czyli około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
 
Galaretka:
500g truskawek
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Truskawki z dodatkiem cukru odłożyć na 10 minut, aż puszczą sok. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po wystudzeniu zmiksować. Ponownie zagotować odstawić z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać odstawić do przestygnięcia i stężenia.
 
Na zimny sernik wylać tężejącą galaretkę odstawić do lodówki.
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz