Ciotka

sobota, 27 czerwca 2015

Bardzo kruche rurki z bitą śmietaną koleżanki Lidki



Składniki (na 10 foremek do rurek 12cm):
Kruche ciasto na rurki:
1 żółtko
1 i trochę szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru pudru dałam mniej
100g masła zimnego posiekanego
1 łyżeczka kakao
  Wszystkie składniki zagnieść jeśli ciasto będzie za sypkie i nie będzie się chciało lepić najlepiej zmoczyć rękę w zimnej wodzie, bardzo pomaga. Zrobić kulę przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, żeby się schłodziło. Po tym czasie rozwałkować bardzo cienko najlepiej na silikonowej macie lekko podsypując mąką. Nawijać na foremki do rurek piec w 180 stopni 12-14 minut. Gotowe rurki są bardzo kruche, ale łatwo się zdejmują z foremek. Wystudzić.

Krem:
200 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę.

Wystudzone rurki nabijać gotowym kremem. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz