Ciotka

sobota, 20 czerwca 2015

Tort lalka z kwiatami




 
 
 

Składniki (tortownica 16):
Biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać partiami cukier, aż do wyczerpania. Na koniec dodać żółtka i krótko miksować do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, schłodzić.

Krem śmietankowy:
330ml śmietana 30%
250g serek mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Śmietanę zmiksować z cukrami do momentu kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć, dodawać po łyżce serka nadal miksując, aż do wyczerpania.

Frużelina (owoce w żelu):
500g dowolnych owoców u mnie truskawki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimniej wody
Owoce zasypać cukrem i odczekać 30 minut jak puszczą sok. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą wlać do truskawek zagotować. Kiedy owoce pokryją się kiślem wrzucić napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia, ale nie gotować jej. Wystudzić.

Biszkopt przełożyć frużeliną, a następnie bitą śmietaną.
Jeżeli chcemy tort obłożyć masą cukrową, należy pamiętać, żeby wcześniej zabezpieczyć go kremem na bazie masła.
Ja swój dekorowałam białą masą cukrową, jadalnym brokatem i żywymi kwiatkami. Kwiaty dzień wcześniej zabezpieczyłam białkiem i posypałam cukrem. Kwiaty świetnie przechowują się w lodówce bez wody.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz