Ciotka

środa, 3 czerwca 2015

Ciasto zebra z truskawkami Klaudyny



Biszkopt:
500g truskawek (przekrojonych na pół)
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka oddzielnie (białko i żółtko)
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy po łyżce nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając. Na koniec cieniutką strużką wlać olej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Podzielić na dwie równe części lub w proporcjach 1/3 do 2/3. Do jednej masy dosypać kakao i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę jasną masę na blachę i poukładać truskawki lekko dociskając. Następnie wylać pozostałą część. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz