Ciotka
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Torcik w stylu Naked siostry Marzenki
Składniki (tortownica 16):
Biszkopt:
3 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać partiami cukier, aż do wyczerpania. Na koniec dodać żółtka i krótko miksować do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika wystudzić.
Krem śmietankowy:
330ml śmietana 30%
250g serek mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Śmietanę zmiksować z cukrami do momentu kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć, dodawać po łyżce serka nadal miksując, aż do wyczerpania.
Frużelina (owoce w żelu):
500g dowolnych owoców u mnie truskawki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimniej wody
Owoce zasypać cukrem i odczekać 30 minut jak puszczą sok. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą wlać do truskawek zagotować. Kiedy owoce pokryją się kiślem wrzucić napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia, ale nie gotować jej. Wystudzić.
Biszkopt przełożyć frużeliną, a następnie bitą śmietaną.
Torty w stylu Naked dekorujemy, owocami, kwiatami, wstążkami itp. Można dla zwiększenia efektu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz