Ciotka

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pavlowa z truskawkami



Składniki:
Beza:
6 białek
300g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po łyżce cukier nie przerywając miksowania, masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę i ocet chwilę miksować do połączenia się. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia, odrysować na nim okrąg. i wyłożyć masę tworząc zgrabny stożek lekko spłaszczony od góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 5 minut zmniejszyć do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Gotowa beza jest złocista z wierzchu może się lekko kruszyć.

Krem:
250g serek mascarpone
250ml śmietana 30%
300g truskawek
Śmietanę ubić pod koniec ubijania dodać serek w dwóch, trzech partiach zmiksować do połączenia się.

Wyłożyć krem na bezę udekorować owocami sezonowymi u mnie truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz