Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
75g cukru
5 i 1/2 łyżki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jak na roladę. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach 23 cm na 30 cm i wyłożyć pergaminem. W misce ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać metalową łyżka. Wylać ciasto na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut, aż ciasto będzie uginać się przy dotykaniu. Czysty pergamin położyć na wilgotnej ściereczce i posypać go z wierzchu cukrem pudrem dość grubo. Wyłożyć placek na świeżym pergaminie i usunąć pergamin na którym się piekł. Przepis na roladę pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki Czekolada"
250g serek mascarpone
250ml śmietana 30%
300g owoce sezonowe truskawki, borówki, czereśnie itp.
Śmietanę ubić pod koniec ubijania dodać serek w dwóch, trzech partiach zmiksować do połączenia się.
Wystudzony, ale nie zimny biszkopt przełożyć połową kremu do połowy włożyć owoce i złożyć. Na wierzch włożyć resztę kremu i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz