Składniki (tortownica 16):
Murzynek:1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 jajko
1/2 opakowania cukru waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Sernik:
400g twarogu (domowej roboty)
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
100g dowolne owoce u mnie borówki (można pominąć)
Wszystkie składniki oprócz owoców, zblenderować na gładką masę. Twaróg własnej roboty ma gródki więc najszybciej zrobić to przy użyciu blendera, można tradycyjnie przy użyciu maszynki do mielenia.
Połowę ciasta na murzynka przełożyć na blaszkę wyrównać, wlać sernik, wyrównać, na wierzch wrzucić owoce, wlać resztę ciasta z murzynka na wierzch. Ciasto na murzynka jest cięższe i opadnie nie należy się tym przejmować po upieczeniu ciasto wygląda bardzo ciekawie samoistnie tworzy wzory. Piec w temperaturze 170 stopni 60 minut lub więcej do tak zwanego suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz