Ciotka
niedziela, 19 lipca 2015
Ciasto na maślance z borówkami wujka Juliana
Składniki (blacha 20x30):
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (dałam mniej 3/4)
250g jagód lub borówek
Wszystkie składniki oprócz kakao zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyrównać, do drugiej połowy dodać kakao zmiksować wylać na wierzch. Na koniec wcisnąć w ciasto jagody. Na wierzch posypać kruszonkę chociaż nie jest konieczna. Piec w 170 stopniach około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Kruszonka:
50g masła rozpuszczonego
50g cukru
100g mąki pszennej
Wszystkie składniki wyrabiać w palcach, do momentu aż powstanie kruszonka.
Posypać po wierzchu surowego ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz