Ciotka

niedziela, 19 lipca 2015

Sernik straciatella z wiśniami pychotka od Mariolki

 


Składniki (tortownica 24):
800g twarogu na sernik
150 g czekolady gorzkiej posiekanej (dodałam mlecznej)
4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml śmietany 30%
wydrylowane wiśnie około 100g (można dać więcej ja dodałam je tylko na wierzch)
2 paczki herbatników
  Przygotować tortownicę. Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, a następnie ułożyć pokruszone kawałki herbatników.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Partiami dodawać nie przestając miksowania ser na przemian ze śmietaną. Następnie dodać mąkę i chwilę miksować. Na koniec dodać posiekaną czekoladę wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać pianę z białek delikatnie do masy serowej tak żeby piana nie opadła. Wylać na blaszkę. Na wierzch poukładać wydrylowane wiśnie. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Pozostawić po upieczeniu w piekarniku jeszcze na  jakiś czas około 15 minut. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz