Metrowiec z dodatkiem borówek fajne połączenie lata i tradycyjnego smaku.
Składniki (2 blachy 30x10):
Przygotować dwie takie same blachy do pieczenia. Blachę posmarować lekko masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt jasny:
1 szklanka mąki tortowej + 2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody ciepłej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g borówek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę dodawać stopniowo olej i wodę do połączenia się składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia chwilę miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać w masę. Do ciasta włożyć borówki. Wylać do przygotowanej wcześniej blaszki, piec w temperaturze 175 stopni około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Biszkopt ciemny:
1 szklanka mąki tortowej + 2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody ciepłej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g borówek
Przygotować tak samo jak powyżej pamiętaj, żeby dwie łyżki mąki zastąpić kakao.
Krem:
200g serca mascarpone
200ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru przed końcem dodawać w dwóch partiach serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Krem powinien być gęsty i sztywny.
Polewa czekoladowa:
6 łyżek masła
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
4 łyżki śmietany
Masło z cukrem podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników, zdjąć z gazu dodać kakao dokładnie wymieszać, dodać śmietanę wymieszać odczekać do zgęstnienia. Polewa powinna być tak gęsta, żeby nie spływała z ciasta, tylko je pokryła.
Wystudzone biszkopty pokroić w plastry jednakowej grubości i przełożyć ciemny na przemian z jasnym dodatkowo smarując kromki śmietankowym kremem. Na koniec polać czekoladą. Schłodzić w lodówce około 1 godziny. Krojenie zaczynać pod kątem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz