Ciotka
piątek, 1 stycznia 2016
Grochówka z kiełbasą od szfagra
Składniki:
1kg Kiełbasa śląska lub inna
500g boczku wędzonego
700g groch łuskany wcześniej namoczony w wodzie przez minimum 3 godziny
500g ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 starta mała marchewka
1 starta mała pietruszka
1 kostka rosołowa
sól, pieprz do smaku
Wodę z grochu odlewamy. Zalewamy nową wodą i doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kostkę liść laurowy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, kiedy się zarumieni przekładamy do garnka, następnie podsmażamy na tej samej patelni cebulę i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do garnka, na tej samej patelni przez chwilę jeszcze smażymy starte warzywa i ziemniaki przekładamy do garnka mieszamy i gotujemy do miękkości. Na koniec kroimy dowolnie kiełbasę nacinając ją, przesmażamy na patelni i wkładamy do garnka. Chwilę gotujemy i gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz