Ciotka
piątek, 1 stycznia 2016
Pierogi i uszka z grzybami i kapustą
Składniki z podanych składników wychodzi około :75 uszek lub 45 pierogów
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
1 paczka suszonych prawdziwków lub podgrzybków namoczona wcześniej w wodzie przez 30 minut
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
odrobina wody jeżeli bardzo będzie się kapusta przypalać
1 starta mała marchewka
1 starte małe jabłko
1 mała cebula
Cebule drobno posiekać i przesmażyć na oleju dołożyć kapustę, grzyby, starte jabłko i marchewkę. Doprawić do smaku dusić, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Ciasto:
500g mąki pszennej
około 1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
odrobina soli
1 żółtko
Wyrobić elastyczne ciasto z podanych składników odstawić na 5 minut pod przykryciem np. z woreczka foliowego żeby nie wysychało. Rozwałkować na dość cienki placek i wykrajać kółka.
Na każde kółko nałożyć farsz i dowolnie zwijać robiąc wzorek lub po prostu dobre skleić palcami.
Gotować do miękkości tzn. od wypłynięcia około 1-2 minuty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz