Ciotka
wtorek, 12 stycznia 2016
Karpatka od Tadka
Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka mąki pszennej lub tortowej
1 szklanka wody
100g masła
4-5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
Wodę z masłem zagotować w garnku wsypać mąkę z proszkiem zmniejszyć ogień i mieszać mąkę do momentu kiedy masa stanie się szklista jednolita i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wystudzić najlepiej przełożyć do miski dodawać po 1 jajku i miksować masę do momentu kiedy się połączy. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozprowadzić na dwóch blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni 25-30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy urośnie i lekko się zarumieni.
Krem:
2 żółtka
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki tortowej
1 cukier waniliowy
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru pudru
200g miękkiego masła
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowy i 3 łyżkami drobnego cukru. Z żółtek, dwóch rodzaj mąki i pozostałej części mleka zrobić roztwór (najlepiej zmiksować do połączenia się składników ), który należy rozprowadzić na gotującym się mleku tworząc budyń. Budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puch dodać cukier puder, a następnie wystudzony budyń po łyżce i miksować do połączenia się składników.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem docisnąć i włożyć do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz