Ciotka

piątek, 1 stycznia 2016

Rolada czekoladowo - pomarańczowa Wiesi


 
Składniki:
Krem:
400g serek mascarpone
100g czekolada mleczna
400g krem typu nutella
4-5 łyżek zmielonych orzechów laskowych (można pominąć)
Serek zmiksować z nutellą, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej gdy lekko przestygnie wlać ciągle miksując do masy, włożyć do lodówki na około 15-20 minut.
 
Rolada:
3 jajka
75g cukru
5 i 1/2 łyżki mąki pszennej lub tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople zapachu pomarańczowego
Jajka, zapach i cukier zmiksować przez około 10 minut lub do momentu kiedy masa będzie puszysta lub podwoi swoją objętość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut ciasto jest gotowe jak lekko ugina się przy dotykaniu.
 
Wyjąć roladę ciepłą, ale nie gorącą przełożyć połową kremu. Wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Resztą kremu udekorować.
 
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz