Ciotka

poniedziałek, 22 września 2014

Bułka śniadaniowa stryja Jonasza


Cudowna i maślana bułeczka śniadaniowa idealna na sobotni lub niedzielny poranek....


Składniki (8 małych lub 4 duże bułki):
1 szklanka ciepłego mleka
50g masła można dać więcej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typ 450
3 żółtka
1 paczka suchych drożdży
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Mleko podgrzać z masłem, aż lekko się rozpuści. Mleko dodać do miski z mąką wymieszać, dodać żółtka wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt twarda dodać więcej mleka. Masa powinna być jednolita. Ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętość tj. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odgazować i chwilę zagniatać ciasto do środka. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia tym razem do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień zagnieść ciasto i uformować dowolny kształt można podzielić na 4 lub 8 bułeczek . Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 stopni przez 20 minut lub mniej jeśli bułki są mniejsze. Bułki mają być rumiane. Należy zachować duży odstęp między bułkami przy pieczeniu bardzo rosną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz