Bułka delikatna i miękka z dowolnym nadzieniem smakuje znakomicie. U mnie z kapustą i grzybami.
Składniki (na 3 podłużne bułki):
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 paczka suszonych drożdży 7g
1 jajko
50g masła roztopionego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Należy pamiętać, żeby podgrzać lekko mleko, ale je nie gotować ponieważ drożdże nie urosną. Wyrobione ciasto zostawić w misce lekko z wierzchu posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Odgazować lekko wyrobić i podzielić na 3 równe części. Z każdej części formować długie prostokąty o grubości około 0,5 centymetra. Do środka wkładać po 1/3 gotowego farszu. Zawijać do środka. Układać na blaszce zawijaną stroną. I tak każdą część. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Około 30-40 minut. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować z wierzchu mlekiem i posypać odrobiną maku i ulubionymi ziołami u mnie oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20-25 minut z zewnątrz muszą się przyrumienić.
Farsz:
500g kiszonej kapusty
5 pieczarek
1 cebulka
pieprz i sól do smaku
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju dodajemy pokrojone pieczarki i dalej smażymy. Następnie dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę. Wszystko dusimy do miękkości. Około 30-40 minut. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz