Ciotka
wtorek, 9 września 2014
Ciasto czekoladowe z jabłkami stryja Ścibora
Ciekawe połączenie smaków. Jabłka z galaretką agrestową i kremu czekoladowo-orzechowego.
Składniki (tortownica 24):
Biszkopt:
2 jajka (oddzielnie biała i żółtko)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, aż do uzyskania sztywnej lśniącej masy. Dodać po kolei żółtka dalej miksować, aż do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej stopniowo. Mieszać uważając żeby piana zbytnio nie opadła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić biszkopt i przygotować wsad jabłkowy.
Wsad jabłkowy:
5sztuk jabłek typu antonówka
2 galaretki owocowe (u mnie agrestowa, równie dobrze sprawdzi się cytrynowa czy pomarańczowa)
300ml wody
5 łyżek cukru
Jabłka obrać wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla wsypać cukier i dusić tak długo, aż jabłka się rozpadną. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku wymieszać i poczekać, aż cała galaretka się rozpuści i lekko przestygnie. Wlać galaretkę do jabłek i wymieszać. Odstawić do stężenia. Kiedy mus jabłkowy zacznie gęstnieć przelać na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotować krem.
Krem czekoladowo-orzechowy:
250g serek mascarpone
200g krem typu nutella
Wszystkie składniki zmiksować do chwili kiedy krem się całkowicie połączy. Wyłożyć na mus jabłkowy wyrównać.
Przechowywać w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz