Ciotka
czwartek, 25 września 2014
Powidła śliwkowe Anity
Pyszne i niezwykle proste powidła śliwkowe
Składniki:
1kg śliwek
250g lub 300g cukru
Śliwki odpestkować i zasypać cukrem zostawić na co najmniej 24 godziny, żeby puściły sok. Gotować na małym ogniu nie mieszać i nie przykrywać garnka. Po około 2,5 godziny można sprawdzić czy konsystencja jest już odpowiednia. Nie trzeba się obawiać przypalenia. Gotowanie powideł można rozłożyć na kilka dni np. trzy dni po godzinie gotowania. Przygotować słoiki należy je w tym celu wygotować wrzątkiem, łącznie z zakrętkami. Przelać jeszcze gorące powidła do słoików dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jak powidła wystygną odwrócić słoiki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz