Placek ziemniaczany w trochę innym wydaniu
Składniki:
Placek ziemniaczany
5 sztuk ziemniaków
1 sztuka cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki oleju
3 łyżki masła
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć doprawić solą i pieprzem. Na dużą patelnię wlać olej, kiedy się rozgrzeje wyłożyć doprawione ziemniaki i wyrównać. Włożyć na wierzch po łyżce masła w smażyć bez przewracania 10 minut. Brzegi placka powinny zacząć się rumienić. Po tym czasie przekręcić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut. Można pokroić na 8 równych części.
Sos pieczarkowy:
10 sztuk pieczarek
1/2 szklanki śmietany 30%10 sztuk pieczarek
1/2 łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
trochę pokrojonego koperku
Pieczarki usmażyć na maśle doprawić solą dalej dusić. Kiedy pieczarki zaczną puszczać wodę chwilę odparować i dolać śmietanę. Pieczarki dusić do miękkości. Doprawić do smaku wegetą i pieprzem. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozrobionej w niewielkiej ilości śmietany. Posypać posiekanym koperkiem.
Pokrojonego placka polać sosem pieczarkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz