Domowe szybkie gołąbki bez zawijania
Składniki:
Gołąbki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 sucha kajzerka namoczona w wodzie lub mleku dobrze odciśnięta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula (starta podobnie jak kapusta)
1 ząbek czosnku
300-400g drobniutko posiatkowanej kapusty włoskiej, pekińskiej lub zwykłej białej (najlepiej zetrzeć na tarce lub przy pomocy robota, można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa)
125g ugotowanego ryżu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżki olej
bułka do obtoczenia kotletów
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
Mięso, kajzerkę cebulą kapustą dobrze wymieszać dodać ugotowany ryż i wyciśnięty jeden ząbek czosnku na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawy (sól, pieprz i papryka). Wszystko wyrobić na jednolitą masę formować kotlety obtoczyć w bułce tartej i wrzucać na mocny rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez chwilę z jednej i drugiej strony. Przełożyć kotlety na blachę zalać bulionem dno blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W połowie czasu oblać każdy kotlet sosem który powstał w blaszce. Kotlety pozostawić do wystygnięcia.
Jeżeli gołąbki nie będą chciały się kleić można dodać jajko.
Sos pomidorowy:
500g przecier pomidorowy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 30% (można pominąć)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka wegety lub pozostały bulion z pieczenia jeśli całego nie wykorzystamy.
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec włożyć gołąbki chwilkę razem gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz