Ciotka

piątek, 29 sierpnia 2014

Sernik z bezową czapą wuja Frederyka


Prosty sernik o smaku kajmakowym wspaniały i delikatny mniam


Składniki (blacha 25x35):
Sernik:
6 żółtek (białka użyłam do zrobienia bezy)
1kg sera na sernik (używałam z wiaderka)
300g masy kajmakowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125g roztopionego masła
bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, daktyle suszone (można pominąć)
Zmiksować ser dodając po kolei żółtka. Następnie partiami dodawać masę kajmakową, na zmianę z roztopionym masłem i mąką ziemniaczaną do wyczerpania składników. Masę sernikową wylać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Przygotować bezę.

Beza:
6 białek
szczypta soli
300g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru nie przerywając ubijania, następnie dodać sok z cytryny dalej ubijać i na koniec mąkę ziemniaczaną.

Masę bezową równomiernie rozłożyć na serniku. Piec w temperaturze 170 stopni 5 minut po tym czasie nie otwierać piekarnika tylko zmniejszyć do 160 stopni piec 30 minut i jeszcze raz zmniejszyć temperaturę do 140 stopni na kolejne 30 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze godzinkę w nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz